Skoči na vsebino

Pogoji poslovanja spletnega portala sBIBLOS (www.sbiblos.si)

Splošni pogoji spletnega portala sBiblos so sestavljeni v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot-UPB2), na podlagi priporočil GZS in mednarodnih kodeksov za e-poslovanje.

S spletnim portalom sBiblos (v nadaljevanju sBiblos ali portal sBiblos) upravlja zasebni zavod Beletrina, Neubergerjeva ulica 30, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju ponudnik).

Za pridobitev pravice do izposoje vsebin, ki so na voljo na portalu sBiblos, mora biti uporabnik član ene od knjižnic, ki imajo s ponudnikom sklenjeno veljavno pogodbo o sodelovanju. Uporabniško ime in geslo, ki ga ta uporabnik uporablja za izposojo vsebin sta enaka uporabniškemu imenu in geslu, ki jih član knjižnice potrebuje za vstop v storitev Moja knjižnica sistema COBISS.

Splošni pogoji poslovanja obravnavajo delovanje portala sBiblos, pravice uporabnika ter poslovni odnos med ponudnikom in kupcem.

Dostopnost informacij

Ponudnik se zavezuje, da bo uporabniku vselej zagotovil naslednje informacije:

 • a) identiteto podjetja (ime in sedež podjetja, številka registra),
 • b) kontaktne podatke, ki uporabniku omogočajo hitro in učinkovito komunikacijo (e-pošta, telefon),
 • c) dostopnost storitev
 • d) pogoje izvršitve storitve
 • e) vse cene morajo biti jasno in nedvoumno določene in razvidno mora biti prikazano, ali že vsebujejo davke,
 • g) časovno veljavnost ponudbe,
 • j) pojasnilo postopka ob pritožbi, vključno z vsemi podatki o kontaktni osebi ali službi za stike s kupci.

Ponudba vsebin

Zaradi narave poslovanja preko svetovnega spleta se ponudba portala sBiblos ažurira in spreminja pogosto in hitro.

 

Stvarna napaka

Kdaj je napaka stvarna? Predvsem kadar:
· vsebina nima lastnosti, ki omogočajo njeno normalno rabo
· se kupcu izroči vsebina, ki se z kupljenim ne ujema

Kako se stvarno napako uveljavi?

Kupec nas mora o morebitni stvarni napaki skupaj z natančnim opisom le-te in na lastne stroške obvestiti v zakonsko določenem roku. Kupec nam hkrati omogoči pregled vsebine.

V katerih primerih naj uveljavljam stvarno napako?

V primerih ko blago nima garancije. Potrebno jo je uveljavljati v zakonsko predpisanih rokih.

Pravico do uveljavljanja stvarnih napak natančneje urejajo določila zakona o varstvu potrošnikov.

Varnost

Ponudnik uporablja ustrezna tehnološka in organizacijska sredstva za zaščito prenosa in shranjevanja osebnih podatkov ter plačil. Ponudnik v te namene uporablja 128-bitni SSL certifikat, ki ga je izdala za to pooblaščena organizacija.

 

Varovanje osebnih podatkov

Ponudnik se zavezuje k trajnemu varovanju vseh osebnih podatkov uporabnika.

Ponudnik za nedoločen čas hrani IP naslove vseh obiskovalcev portala sBiblos pri registriranih članih pa še: ime in priimek, e-poštni naslov, kontaktni telefon, primarni naslov, državo prebivališča, čas in datum registracije in arhiv komunikacije s ponudnikom.

Ponudnik bo osebne podatke uporabil izključno za potrebe izpolnitve naročila (pošiljanje informativnega gradiva, ponudb, računov) in ostalo potrebno komunikacijo.

Uporabnikovi podatki v nobenem primeru ne bodo predani nepooblaščenim osebam.

Uporabnik soglaša, da ponudnik od knjižnice, katere član je uporabnik, za uporabo portala sBiblos pridobi njegovo člansko številko iz sistema COBISS.

Ponudnik ugotavlja, da je številka članske izkaznice anonimiziran osebni podatek, ki ga bo v skladu s 17. členom Zakona o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št 94/2007, UPB-1) uporabljal zgolj za statistične in znanstveno-raziskovalne namene, za kar bo od knjižnice, katere član je uporabnik, pridobil še anonimizirane podatke (kjer so na voljo) o letu rojstva, kategoriji članstva in spolu in stopnji izobrazbe.

Uporabnik soglaša, da bo knjižnica, katere član je, za potrebe statistik in raziskav od ponudnika pridobila anonimizirane podatke o izposojenem gradivu.

Za varovanje osebnih podatkov je odgovoren tudi uporabnik sam, in sicer tako, da poskrbi za varnost svojega uporabniškega imena in gesla ter ustrezno programsko (protivirusno) zaščito svojega računalnika.

Spletni portal sBiblos za delovanje strani in optimiziranje uporabniške izkušnje uporablja piškotke.

Zaščita avtorskih pravic vsebin na portalu sBiblos

Vse vsebine na portalu sBiblos so last nosilcev avtorskih pravic, ki imajo s ponudnikom sklenjeno pogodbo o sodelovanju. Vsako kopiranje, razmnoževanje, javno objavljanje ali predvajanje brez predhodnega pisnega dovoljenja nosilcev avtorskih pravic je prepovedano.

Vsa gradiva so zaščitena z zaščito pred neželenim kopiranjem.

Komunikacija

Ponudnik bo z uporabnikom stopil v stik preko sredstev komunikacij na daljavo le, če temu uporabnik izrecno ne nasprotuje.

Oglasna elektronska sporočila bodo vsebovala naslednje sestavine:

 • jasno in nedvoumno bodo označena kot oglasna sporočila,
 • pošiljatelj bo jasno razviden,
 • različne akcije, promocije in druge tržne tehnike bodo označene kot takšne. Prav tako bodo jasno določeni pogoji udeležbe v njih,
 • jasno bo predstavljen način odjave od prejemanja oglasnih sporočil,
 • željo uporabnika, da ne želi prejemati oglasnih sporočil, bo ponudnik izrecno spoštoval.

 

Varstvo otrok

Ponudnik ne sme ponujati prostega dostopa do izdelkov ali storitev, ki so škodljive za otroke.

Odveza odgovornosti

Ponudnik se po svojih najboljših močeh trudi zagotoviti ažurnost in pravilnost podatkov, ki so objavljeni na njegovih straneh. Kljub temu, pa se lahko lastnosti artiklov spremenijo tako hitro, da ponudnik ne uspe popraviti podatkov na spletnih straneh. V takem primeru, bo ponudnik kupca obvestil o spremembah in mu omogočil odstop od naročila ali zamenjavo naročenega artikla.

Ponudnik ima možnost odstopa od pogodbe s stranko le, če se ugotovi očitna napaka (46. člen OZ). Kot očitno napako se opredeli bistvene lastnosti predmeta in vse zmote, ki se po običajih v prometu ali po namenu strank štejejo za odločilne ter jih ponudnik v primeru vednosti ne bi potrdil oziroma sklenil pogodbe. To vključuje tudi očitne napake v ceni. 

Ponudnik si pridržuje pravico, da pričujoče pogoje poslovanja spremeni kadarkoli in na kakršenkoli način, ne glede na razlog, vendar ob predhodnem opozorilu in vprašanju o potrditvi strinjanja.

Ponudnik ne odgovarja za netočnost podatkov, ki so jih vnesli nosilci avtorskih pravic vsebin, ki imajo s ponudnikom sklenjeno pogodbo o sodelovanju.

Vračilo blaga

Vračilo e-knjig po nakupu ni možno, ker si lahko kupec pred nakupom ogleda vsebino knjige.

Pritožbe in spori

Ponudnik spoštuje veljavno zakonodajo o varstvu potrošnikov. Ponudnik se po vseh močeh trudi izpolnjevati svojo dolžnost vzpostaviti učinkovit sistem obravnavanja pritožb in določiti osebo, s katero se, v primeru težav, kupec lahko poveže telefonsko ali po elektronski pošti. Pritožba se odda prek e-poštnega naslova info@biblos.si. Postopek obravnave pritožbe je zaupen.
Ponudnik se zaveda, da je bistvena značilnost potrošniškega spora, vsaj kar zadeva sodno reševanje, njegova nesorazmernost med ekonomsko vrednostjo zahtevka in stroški, ki nastanejo pri reševanju samega spora. To je tudi glavna ovira, da potrošnik ne sproži spora pred sodiščem. Zato se ponudnik prizadeva po svojih najboljših močeh, da se morebitni spori rešijo sporazumno.

Blagovne znamke

Adobe je registrirana blagovna znamka podjetja Adobe Systems Incorporated, San Jose, California, ZDA.

PayPal je registrirana blagovna znamka podjetja PayPal Inc., San Jose, California, ZDA

Apple, App Store, iOS, iPhone, iPad in iPod so registrirane blagovne znamke podjetja Apple Inc., Cupertino, California, ZDA.

Android in Google Play so registrirane blagovne znamke podjetja Google Inc., Mountain View, California, ZDA