Skoči na vsebino

Janja Vidmar : Debeluška

Podrobnosti knjige

Sodobni romani (20. in 21. st.) / Romani / e-knjige za mladostnike

Debeluška

Janja Vidmar

Zgodba govori o petnajstletni osmošolki Urši, ki ima probleme s primerno težo in postavo. Na Uršo vsak dan pritiska njena mama Dunja, ki od nje zahteva, da ima manekensko postavo, saj bo le tako lahko postala vsaj tako uspešna manekenka, kot je bila sama. Urša si pravzaprav sploh ne želi postati manekenka, a se mami ne upira, saj misli, da jo bo Dunja končno vzljubila, če bo izpolnila njena pričakovanja. Mamo hkrati občuduje in odklanja, ob tem pa v sebi išče odgovor, kakšna ženska želi biti sama.


Lastnost Vrednost
Založba MIŠ založba
Zbirka Zorenja+
Leto izdaje 2020
Strani 255
Jezik slovenski
Tip datoteke epub
ISBN 9789612724283

Izvodov na voljo:


  • Prost
  • Prost
  • Prost
  • Zaseden

    Še 3 dni 35 min in 6 sekund

Pokukaj v knjigo

Janja Vidmar: Debeluška
Janja Vidmar: Debeluška
Pokukaj v knjigo ...

Dolg opis

S temo, kakršno obravnava mladinska povest Debeluška, se danes srečujejo številni mladi pa tudi odrasli. Tema o anoreksiji je vedno bolj aktualna, kar s seboj prinaša prednosti in slabosti. V zgodbi vsakega dekleta, ki se ujame v krog anoreksije, se prepleta več različnih razlogov. Ti razlogi so povezani z osebno zgodovino, imajo pa tudi družbeno ozadje. V Uršinem primeru je osrednji razlog mama, hromi pa jo tudi neprepoznaven strah pred odraščanjem v žensko.

Janja Vidmar je za roman Debeluška prejela nagrado moja najljubša knjiga, saj je po izboru bralcev, leta 2000, ta roman zasedel 2. mesto.