Skoči na vsebino

Feri Lainšček : Mislice: deset pravljic

Podrobnosti knjige

Fantazijski in ZF romani / Kratke zgodbe in esejistika / Kratka proza / e-knjige za mladostnike

Mislice: deset pravljic

Feri Lainšček

V pričujoči knjigi nam Feri Lainšček ponuja deset pravljic, ki ne skrivajo svoje očaranosti z izročilom ljudskih pravljic.


Lastnost Vrednost
Založba Beletrina
Zbirka eBeletrina
Leto izdaje 2014
Strani 62
Jezik slovenski
Tip datoteke epub
ISBN 9789612429560

Izvodov na voljo:


  • Prost
  • Prost
  • Prost
  • Zaseden

    Še 3 dni 35 min in 6 sekund

Pokukaj v knjigo

Feri Lainšček: Mislice: deset pravljic
Feri Lainšček: Mislice: deset pravljic
Pokukaj v knjigo ...

Dolg opis

V tej knjigi ti, cenjeni bralec, ponujam deset pravljic, ki ne skrivajo svoje očaranosti z izročilom ljudske pravljice. Za tak navdih se moram zahvaliti pripovedovalcem iz zgodnjega otroštva, ki so me s svojo živo govorico popeljali v mnoga pravljična kraljestva in mi pokazali svetove, ki jih marsikatere oči žal ne morejo nikoli videti. Še posebej sem hvaležen očetu Štefanu in mami Tereziji, ki sta bila oba sijajna pripovedovalca.

Vsaj deloma so te pravljice seveda tudi rezultat moje kasnejše povsem literarne obravnave ljudske motivike. Pogostoma sem namreč prisluhnil sporočilom iz preteklosti in se skušal poučiti z modrostjo prednikov, ki je prečiščena in obrušena postopoma prehajala v kolektivno nezavedno. Ob snovanju me je tokrat še posebej vznemirjala tista pravljična govorica, ki omogoča silovito stilizacijo resničnosti, s tem pa seveda tudi zgoščenost značajev in dogajanja. Zato res upam, da mi je uspelo pred oči tvoje duše postaviti junake, ki mi jih ni treba zagovarjati z bohotnimi opisi, saj te lahko prepričajo s svojimi dejanji.

Leta 2001 so Mislice prejele nagrado VEČERNICA za najboljše slovensko mladinsko literarno delo.

Prekmurski pisatelj, pesnik in dramatik Feri Lainšček je rojen 1959 v Dolencih na Goričkem. Za svoje raznovrstno delo je prejel številna domača in tuja priznanja in je preveden v več jezikov.